Facebook Twitter Pinterest email tisk

Boraxové mýdlo - postup výroby za studena

Postup výroby za studena



Ochranné pomůcky

Při práci s hydroxidem sodným je dobré mít ochranné brýle nebo plexisklový štít, gumovou zástěru a gumové rukavice. Oblečte si pracovní oblečení pro případ, že se oděv při práci potřísní louhem, protože takové zasažené místo bude i při okamžitém použití většího množství vody jevit známky poškození. Pro vlastní ochranu je nutné použít oblečení s dlouhým rukávem a kalhoty s dlouhými nohavicemi. Boty by měly být pevné a nejlépe gumové.



Nádobí a náčiní

Protože je louh velmi žíravý, použijte nerezové hrnce, lžíce a míchače. Vhodné je i sklo, ale vyhněte se určitě dřevu (vařečky), teflonovým povrchům (louh je úplně zničí!) a nejlépe i plastu, gumě, případně jiným hmotám, které by mohly žíravému louhu podlehnout.



Výběr olejů a tuků

Vychází se ze základního trojúhelníku, který se používá v mydlářské praxi. Olivový olej má skvělé účinky pro naši pleť. Palmový tuk je svým způsobem náhradou živočišného tuku a přispívá k pevnosti mýdla. Kokosový tuk je základním kamenem každé receptury, protože vytváří bohatou pěnu a v přiměřeném množství má výborný vliv na pokožku.



Výběr vody

Voda, kterou se rozhodnete použít, by neměla být tvrdá. Její použití by zhoršilo kvalitu zmýdelňovací reakce a mýdlo by mohlo být i zakalené. Proto pokud si nejste jisti kvalitou vody, je lepší použít vodu destilovanou. Voda je důležitým nosičem hydroxidu sodného a zajišťuje transport molekul louhu k olejům. Proto jsou množství vody a její kvalita důležitou součástí výsledného výrobku.



Příprava roztoku hydroxidu sodného

Práci s hydroxidem sodným není radno podceňovat. Je nebezpečný a jeho neopatrnou manipulací můžete napáchat značné škody nejen materiální, ale hlavně si poškodit zdraví. Proto pro manipulaci s ním existují velmi přísná pravidla. Pro správné určení množství louhu k výrobě mýdla existují takzvané saponifikační tabulky, které přesně určí, jaké množství hydroxidu sodného je potřeba k zmýdelnění olejů. Hydroxid sodný lze koupit v několika formách, ať už jde o hotový roztok, nebo tuhý v peckách, či ještě v jemnější úpravě. Prodejem se zabývají specializované velkoobchody s chemickými materiály, ale lze koupit i v maloobchodě (například v drogerii). Hydroxid sodný je nutné skladovat v uzavřených nádobách, a to nejen z bezpečnostních důvodů, ale i jako prevence proti zvlhnutí.

Nejprve si tedy oblečte vhodný oděv, nasaďte si gumovou zástěru, brýle či plexisklový kryt a navlečte si gumové rukavice. Při práci se používá odsávač par a větrání v místnosti, protože při rozpouštění louhu ve vodě vznikají kromě výrazného tepla také nebezpečné výpary, které při vdechnutí mohou způsobit závažné zdravotní potíže. Připravíte si nerezový hrnec, váhu, nerezovou odměrku a nerezový hnětač na míchání. Do hrnce odvažte podle receptury přesné množství vody. Opatrně naberte sypký louh a navažte – opět ve vhodné nádobě – vypočítané množství. Louh vsypte do vody a míchejte do úplného rozpuštění. Přitom buďte opatrní, abyste se nenadýchali výparů nebo se nepotřísnili louhem.

Při chemické reakci vzniká velké množství tepla (exotermní reakce), proto roztok může mít bez zahřívání teplotu 70–80 °C. Roztok hydroxidu sodného nakonec odstavte a nechte vychladnout cca na 30 °C.



Příprava olejů a tuků

Příprava olejového podkladu není nijak složitá. Přesto v ní spočívá velké tajemství úspěchu přípravy receptury přírodního mýdla. Podle receptury si navažte oleje a tuky do nerezového hrnce a mírně zahřejte tak, aby se rozpustily. Dobře směs rozmíchejte a nechte odstát na teplotu zhruba 30 °C. Do rozpuštěných tuků přidejte 1–3 % boraxu.



Zmýdelnění směsi olejů a tuků – saponifikace

Pokud jste dosud neudělali žádnou chybu ve výpočtech a vážení, měl by samotný proces výroby mýdla proběhnout bez problémů. Ověřte si teplotu roztoku louhu a kyselin (olejů), pokud se pohybují v rozmezí od 27 do 30 °C, začnete pomalu lít roztok louhu do olejů. Okamžitě započne zmýdelňování olejů, což je vidět změnou struktury a barvy hmoty (hmota se zakalí). Rodící se mýdlovou hmotu musíte pravidelně a pomalu míchat. Mýdlová hmota nesmí šplouchat, ale míchejte do všech stran tak, aby se louh dostal rovnoměrně a postupně ke každé molekule oleje. Po 15 až 20 minutách (výjimečně to může být déle) je mýdlová hmota hotova. Měla by mít kašovitou konzistenci a po míchadle by měla zůstávat stopa na povrchu mýdla. V této fázi je důležité, jaký zbytek louhu v mýdle zůstal. Nejedná se o špatně promíchané mýdlo, tedy technologickou vadu, ale o cílené a řízené množství louhu, které v mýdle zůstává i po vyzrání mýdla a brání mýdlo před žluknutím. Množství tohoto louhu však nesmí překročit hodnotu 0,7 % NaOH. Tuto hodnotu můžete zjistit speciální laboratorní metodou. Někdy se používá v mýdlové hmotě přebytek olejů. Mýdlo je pak takzvaně „přetučnělé“ a zbytkový louh se v mýdle vůbec nevyskytuje. Takové mýdlo je bez použití konzervantů však náchylné ke žluknutí.

Zdroj: Boraxové mýdlo
Zveřejněno: 10.1.2018



SiteMAP